keskiviikko 30. tammikuuta 2013

INCI-luetteloista

Elämä alkaa pikkuhiljaa voittamaan, mut vieläkään en aio mennä pajalle tekemään mitään.

Mie aattelin, et kirjottaisin allergeeneista, mut kirjotankin kuitenkin nyt INCI-luetteloista (vaik ehkä loogisinta ois kirjottaa ekaks pakkausmerkinnöistä). Allergeenit oottaa sit seuraavaa kertaa. Mie huomasin jopa omalla sivustolla kamalan kämmin: oon unohtanu päivittää Hedelmätarha-saippuan ainesosaluettelon vastaamaan uutta, palmuöljytöntä reseptiä. Päivitän sen heti.

INCI tulee sanoista International Nomenclature of Cosmetic Ingredients eli kansainvälinen luokitus kosmeettisille valmistusaineille. Useimmiten kosmeettisen tuotteen pakkauksessa näkee käytettävän lyhennöstä INCI (tätä miekin käytän), mutta myös "ainesosat" ja "innehåll" ajaa saman asian (toki muistettava, että kotimaisia kieliä käytettäessä on kirjoitettava sekä suomeksi että ruotsiksi). Luettelossa ainesosien nimet ilmoitetaan INCI-nimillä, tai jos niitä ei ole olemassa kyseiselle aineelle, niin sitten yleinen, kemiallinen tai Euroopan farmakopean nimi kelpaa ja värit voidaan ilmoittaa esimerkiksi color index -numeroilla.

Valmistusaineet ovat ainesosaluettelossa suuruusjärjestyksessä suurimmasta pienimpään aina yhden prosentin pitoisuuteen saakka. Sitä pienemmät määrät voidaan luetella suurempien määrien jälkeen missä järjestyksessä tahansa. Myös väriaineet voidaan luetella missä tahansa järjestyksessä muiden valmistusaineiden jälkeen.

Tuoksut ja maut ilmoitetaan nimillä "parfym" ja "aroma". Tuoksujen ja aromiaineiden raaka-aineista tulee lisäksi ilmoittaa allergeenit, jotka ovat ilmoitettu EU:n kosmetiikka-asetuksen liitteessä III. Miun mielestä - jos rehellisiä ollaa - noitten eri asetusten ja liitteiden ettiminen on tähän asti ollu yks loputon suo, kun niitä ei oo helposti yhestä paikasta saatavilla. Tällä kertaa tosin löysin ne kohtuullisen pienellä vaivalla, mut näköjään siellä oli Finlexkin muuttunu sitten viime näkemän. 

Mie oon varmaan sata kertaa lukenu nääkin kaikki samat jutut, mut nyt tätä kirjotettaessa vasta aivot alko raksuttamaan. Mie oon automaattisesti ajatellu, et ns. tuoksuöljyt vain ilmoitetaan tuolla parfym-sanalla, mut mie en kyllä nää mitään estettä sillekään, että itetehyt eteeristen öljyjen sekotukset voisi merkitä ainesosaluetteloon vain "parfym" ja ilmoittaa pelkät allergeenit. Näinhän ilmoitetaan myös tukusta ostettavat, luonnolliset tuoksuöljyt. Toisaalta tällä tavalla saisi suojaa omille, onnistuneille tuoksusekoituksilleen näin yrityksen kannalta, toisaalta taas se vähentää sitä avoimuutta asiakkaan suuntaan, mikä miun mielestä on tärkeetä.

Tässä nyt päivitetty Hedelmätarhan INCI-luettelo:

INCI: sodium olivate, butyrospermum parkii butter, sodium cocoate, aqua, glycerin, sodium cocoa butterate, sodium castorate, parfym, limonene*, linalool*, citral*, CI 77007, CI 77891.

Eli eniten saippuoitua oliiviöljyä (tuo määritelmä saippuoitu pitää muuten sisällään myös saippuoitumattoman öljyn   - tätä joskus ihmettelin, et mihin ne saippuoitumattomat ilmoitetaan), karitevoita toiseksi eniten, saippuoitua  kookosöljyä seuraavaksi eniten, vettä, glyseriiniä, kaakaovoita, risiininöljyä, tuoksua, sitten tulee pakolliset allergeenit (niitä kaikkia on alle yksi prosentti) satunnaisessa järjestyksessä ja lopuksi sininen ja vaaleanpunainen ultramariini ja titaanidioksidi color index -numeroilla. Sinisellä ja vaaleanpunaisella ultramariinilla (muistaakseni myös violetilla) on sama color index -numero, siksi luettelossa on vain kaksi koodia, vaikka värejä on kolme. Toki taas kirjotettaessa tulee mieleen, että voisin ehkä ilmoittaa eri värit esimerkiksi CI 77007 (blue) ja CI 77007 (pink). (Ja näin nyt teenkin jatkoa ajatellen.)

Miun saippuoiden valmistusaineluettelossa ei oo lipeää (sodium hydroxide), vaikka jokainen saippuantekijä kyllä tietää, et lipeää siihen tarvitaan (lipeä laskettaneen tekniseksi apuaineeksi, jota ei enää ole valmiissa tuotteessa). Ja vaikka ainesosaluettelossa lukee glycerin, niin mie en varsinaisesti oo lisännyt saippuaan glyseriiniä, vaan se on saippuoitumisreaktion sivutuote, jota tuotteessa kuitenkin on huomattava määrä. Enkä mie myöskään laita saippuaan saippuoitua oliiviöljyä (sodium olivate), vaan oliiviöljyä (olea europea fruit oil), joka muuttuu saippuoitumisreaktiossa ensinmainituksi. Mie noudatan turvallisuusarvioitsijan - joka on tietenkin alan rautainen ammattilainen - ohjeistusta, jonka kaavojen mukaan lasken veden ja glyseriinin määrän valmiissa tuotteessa ja sijoitan oikeille kohdilleen listalla. Oli muuten ihana helpotus tuo ohjeistus silloin aloittaessa - kuin ajattelun ulkoistaminen ja omaksi hommaksi jäi enää robottimainen laskenta! Suosittelen kaikille saippuantekijöille!

Palasaippuassa suolasaippuoita lukuunottamatta on eniten öljyjä ja ainesosaluettelo siis alkaa useimmiten öljyllä (paitsi jos erilaisia öljyjä on n. seitsemän tai enemmän kaikkia on käytetty kutakuinkin yhtä paljon, niin silloin jopa vesi voi olla ensimmäinen ainesosa) - suolasaippuoissa ainesosaluettelo alkaa hyvin usein suolalla. Huulirasvojen, voiteiden ja muiden vastaavien ainesosaluetteloiden kirjoittaminen onkin sitten vähän helpompaa, kun ei tarvitse miettiä saippuoitumista. 

Miulle itelle nää INCI- ja ruokien valmistusaineluettelot on vähän sydämen asia allergisen lapsen vanhempana ja miuta välillä oikein sydäntä särkee, kun nään väärin kirjotettuja ainesosaluetteloita ja mietin, et mitä niistä listoista puuttuukaan (esim. jos ainesosaluettelo suomeksi ja inciksi ei vastaa toisiaan tai jos aineet ovat varmasti väärässä järjestyksessä) ja sitten taas ajattelen allergisia lapsia ja vanhempia, jotka eivät välttämättä huomaa, jos ainesosaluettelossa on jotain pielessä. Enkä nyt tarkota ketään tiettyä, vaan ihan yleensä näitä luetteloita näkee niin laidasta laitaan ja kämmejä käy sekä pienillä että isoillakin. Muutama kuukaus sitten löysin erään yrityksen tuotteista suolakuorinnan, jonka ainesosaluettelosta nettisivulta puuttui suola kokonaan (ja näköjään puuttuu yhä!) - puuttuukohan purkistakin? Vahinkoja toki sattuu - niin kuin allekirjoittanutkin on unohtanut muuttaa se palmuttoman INCI-luettelon ja hyvin todennäkösesi käyny joku muukin virhe kuin vain ne miljoona kertaa uuelleen tulostetut huulirasvaetiketit - ja nyt kävin miettimään, et onkoha se palmuöljy kummitellu myös viimesimmän erän Hedelmätarhan kääreessä? - mut tää on asia, johon kannattaa miusta panostaa jo ihan asiakkaiden turvallisuuden kuin myös oman uskottavuuden kannalta. Sydämiä ja rakkautta.

Miun tekis miel kirjottaa jo nyt niistä allergeeneista (ihan selvästi oon ollu liian kauan poissa pajalta!) ja mistä MUUSTA kuin vain tuoksuöljyistä ja eteerisistä öljyistä ne pitää laskea ja ilmoittaa.

Seuraavissa aiheeseen liittyen:

Lisää vielä tähän loppuun miun tuotteissa yleisimmin löytyvät öljyt. Teen jonain kauniina päivänä tuon omaksi sivuksi kaikista aineista miun tuotteissa, mut en kyllä tänään.

Suomeksi INCIksi Saippuoitu INCIksi
kaakaovoi theobroma cacao seed butter sodium cocoa butterate
karitevoi butyrospermum parkii butter -
kookosöljy cocos nucifera seed butter sodium cocoate
oliiviöljy olea europaea fruit oil sodium olivate
palmuöljy (vaikka nyt jo vältänkin tätä) elaeis guineensis oil sodium palmate
risiiniöljy ricinus communis seed oil sodium castorate
rypsiöljy brassica campestris seed oil * sodium rapeseedate

* Pienen tutkiskelun seuraksena selviää, että rypsi latinaksi on brassica rapa subsp. oleifera nykysin, mutta cosing ei tuota nimitystä tunne.

1 kommentti:

  1. Moikka, Teen kylmäprosessisaippuaa, mutta saippuan pieni koriste on tehty saippuamassasta, miten se lisätään INCI luetteloon(on nimittäin aika pitkä lista)?

    VastaaPoista